pondělí 28. března 2016

Jarním Šluknovskem 2016


Téhle stovce budu v paměti říkat džínová. Jak tak hřeším na zkušenosti a bylím na poslední chvíli, letos to bylo již opravdu ve spěchu. Už cestou na start v Krupce si uvědomuji co vše jsem zapoměl doma. Tak tedy jen pro poučeni na příště doma zůstaly energeticke oříškove tyčinky, čokolads na povzbuzeni a mikinu z Jutu tu jsem ani nenašel :-) což bez to bych se i obešel. Chyběly i baterky do gpsky. Kolikrat jsem si na ně vzpoměl když jsem hledal správnou cestu. Co mě ale rozhodilo při převlékání na startu nejvíc byla absence běžeckých elasťáků. No co se dá dělat, poběžíš v džínách. Do Krupky jsem přijel s velkým předstihem 2,5hod hned s prvni partou pražaků vedenou Olafem. Alespoň byl čas na dvě předstartovni piva a bagetovou večeři. V malé místnůstce sportovniho arealu se pomalu sešla před šedasát stovkařu. Ve 21h startujeme jak jinak když už jsme v Krupce než kolem lanovky na Komárku. Pekelnej kopec ale chválím si že narozdíl od podzimu předloni, teď tu díky zimě chybí vysoká tráva. Z Komáří Vížky pokračujeme hřebenovkou. Drobně prší, krávy za ohradníkem bučí překvapeny nezvykle velkými světluškami a blátíčko na pastvinách se začína kamarádit s mejma botama i kalhotama až po kolena :-) To když neplánovaně několikrát skončí noha s mlasnutím v mazlavém mokrém nadělení až nad kotník. Zase tak moc to ale neklouže, dá se najít jistá cesta a nescháži ani síly. Chvíli blátivou cestu lloukou vystřída i asfalt nebo pevnější cesta a tak běžim dokud to jde. Alespoň naženu nějaký čas, říkám si, alespoň něco naženu. Mlha a tma jak to znám nejde moc dohromady s mojí slabou čelovkou. Navíc baterky slábnou. I já mám po dvaceti km trochu labší chvilku kdy se mi zrovna nechce běžet rychle přes kameny a kořeny.
Letos je velá část trasy Šluknovska na německé straně a z pochopitelných důvodů tedy není tolik kontrol v hospodách jako na nedávných ledopádech. První a poslední útulnou restauraci s kontrolou si tedy užívám na 30km v Hřebenové boudě pod Sněžníkem. Májí přímo královskou česnečku. Jedna miska polévka a drhá vrchovatá sýru, šunky a opečených kostiček chleba. Vyměňuji baterie v čelovce a tak Na Šněžník i divočejší cestou dolů to jde přeci jen rychleji. Další kontrola je v Děčíně, nádraží Dolní Žleb. Tady jsou ty slavné sladké věnečky. Tedy poslední tři, je o ně zjevně zájem. Neodolám věnečku ani prvnímu lahváči s velikonoční etiketou, energii je třeba přeci doplňovat, čeká nás přeci výstup na Grosser a ten už od názvu slibuje něco velkého. Zpočátku kličkuje cesta nahoru lesem po asfaltu. Trochu kličkuji taky jak se mi před ránem zavírají oči. Dohání mě zezadu kolega a nabízí záchrannou čokoládu. Na hranicích už je denní světlo a tak vytahuji foťak abych ten okamžik zaznamenal. O kus vejš na vyhlídce Zschirnstein jsou prý krásné výhledy, teď je tu ale jen mlíko. Skvělé počasí pro osoby trpící závratí protože jinak tu sklaní stěna spadá hluboko dolů. No ona vlastně spadá dolů i teď, jen to není vidět. O kousek dál je další kontrola na vyhlídce Kohlbornstein. Před lety jsem tyto skály viděl z protější strany Labe a přišly mi úžasné jak obrovská skalní deska. Stačí seběhnout lesem dolů, ale je to pěkná dálka než se objeví řeka, přívoz a Bad Schandau.
 Kontrola je na nádraží opět s bufetovou lavičkou. Dostávám druhý díl itineráře, tak už jen pade. Jsem v pomyslné půlce za 12,5 hod a ještě netuším že za stejný čas budu i v cíli. Na této straně jsem ještě nikdy nebyl a tak se těším na skály národního parku. Stojí to opravdu za tu námahu vyšlapat všechny schodu na stolovou horu Lillensten. Mlha je již pryč a otvírají se výhledy do kraje. Taky začíná být tepleji. Odkládám nepromokavou bundu a až do Kurort Rathen se mi běží moc pěkně. Přívoz tady převáží právě další stovku německých turistů chtivých návštěvy sklal Bastei s nádherným kameným mostem a vyhlídkami. Spousta schodů nehoru a dolů se opakuje i na další cestě přes Schvedenlocher, Hockstein, Walfzdorf.Někde uprostřed byla i příjemná kontrola s dalším lahváčem. Rychle se to napíše ale byl to celý den ve skalách. Za posledních paprscích slunce dobíhám na poslední čipovou kontrolu před cílem v Gossdorfu. Skupinka pohybující se do té doby kolem mě zde končí, běželi jen třicítku. Sám se tedy vydávám na poslední dvacku do cíle. Kolem železnice a říčky se cesta nekonečně krpoutí 5km do Mittendorfu. Jsem zde trochu zmatený a nejistý když cesta pokračuje po hlavní silnici. Je tma, daleko široko nikdo ze stovkařů. Nasazuji tedy sluchátka a indiánským během pokračuji dál k české hranici u Wachbergu. Zbývá překonat kopec s lesem po Zlodějské cestě a je tu koupaliště v Mikulášovicích a za chvíli tělocvična s cílem. No nebylo to hned, těch posledních dvacet km mi zabralo dobře přes čtyři hodiny. Jsem ale v cíli a tahle stovka stála pro svoji přírodní krásu za tu námahu. Díky kluci, hezky jste to naplánovali i zorganizovali. Jarní Šluknovskou prostě opět nezklamalo.

Ještě víc fotek z akce je  na: http://pif08.rajce.idnes.cz/Jarnim_Sluknovskem_2016

5 komentářů:

  1. Hezky jsi to napsal Pavle!
    A máš u mně hlubokou poklonu, dát to v džínách ... to je opravdu hard core :)
    Cestou jsem dokonce slyšel komentář "ten chlápek jde snad z hospody a nechal se unést s davem" :) ostatně igelitka BILLA tomu dávala ještě korunu :)
    Rád jsem tě zase viděl.
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) díky Tome, s tou hospodou maš trochu pravdu, zkusil jsem vaší pivni techniku vylepšit ale piv jsem dal jen 8 :-)

      Vymazat
  2. :) Fotky nadherny.. Beh v dzinach to povysuje na velmi zajimavou uroven. Myslim, ze se tajne pripravujes na nejaky "retro" beh.. Jeste botasky, bavlnene vytahave tricko, sustakovku a je to dokonaly!
    :).. Ses dobrej, gratulace! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Honzo díky, neplánovaná zpestření jsou ta nejlepší. O nějakem retru bychom měli zauvazovat :-) slysel jsem vprávět staršího kolegu v praci jak šel v sedmdesatejch letech Krakonošku dvě noci v pohorkách a baterkou v ruce:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, krásnej popis, už mě to zase začíná lákat. :) A to retro, v džínách, v jedný ruce baterka a v druhý igelitka... Hmmmm! :)

    OdpovědětVymazat